dimecres, 7 de gener del 2009

Material per dissenyar una exposició



En els pròxims mesos, es vol duu a terme, una exposició dels últims 80 anys de les mines de Saldes. Ja que en l’any 2008 va tancar l’ultima empresa que explotava mines en aquest municipi.

La localització esta molt ben pensada: l’edifici dels vestidors dels miners, de la companyia Carbones Pedraforca S.A.

D’aquesta manera, a part de mostrar amb plafons l’historia de les mines, també es vol mostrar d’una manera molt visual com entraven i sortien de treballar els miners; com eren les dutxes, els vestidors, les màquines i taulell de fitxar,...

Però el que fa falta per explicar l’historia, a part d’una documentació acurada, són fotografies i documents que ens portin d’una manera més realista al passat.

Per això estem posant en marxa una recollida de material antic en el municipi de Saldes. Segur que molta gent encara guarda fotografies de familiars que treballaven a les mines, o d’altres fotografies que mostraven com era el poble en aquesta època de creixement econòmic i poblacional, sobretot com eren els carrers, plens de gent i establiments de tot tipus; bars, botiga de queviures, lampisteria, dispensari mèdic, caserna de la guàrdia civil, ... i també altre material que pot ser d’interès com revistes, cartells d’actes, paper moneda de la guerra civil, o contractes d’arrendament de masies (les quals varen poder subsistir gràcies a la vinguda d’immigrants espanyols que s’allotjaven en aquestes).

Esperem que el municipi participi en aquesta recollida, organitzada per l’ajuntament de Saldes, i amb el suport de l’arxiu comarcal del Berguedà, el qual garanteix la còpia i el retorn del material en préstec, i amb la col·laboració de la diputació de Barcelona.

Igualment, s’accepten propostes.
Rosa Valls - Alt Berguedà

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada