dimarts, 20 de gener del 2009

Del Pla de la Calma al Turó de la Cova

La passada setmana, aprofitant el bon temps vam poder fer la exploració d'alguns dels cims pelsque transcorre la nostra ruta.
Des del Pla de la Calma varem travessar els turons de Roca Roja (1293m), El Suï (1318m), Turó de Pi Novell (1215m), Turó del Samont (1272m) fins al Turó de la Cova (1101m). Us mostro algunes fotos que m’han semblat molt maques, ja que aquella zona encara està nevada:



Cim del Turó del Suï

El Suï


Turó de la Cova


El Samont


Al llarg del recorregut també vam poder veure dos dels pous de glaç que encara avuí es conserven. Els pous de glaç són cavitats soterrades on els antics conservaven la neu o el gel a fi d'utilitzar-nes les propietats refrigerants en èpoques de calor. S'usaven en la conservació d'aliments, en medicina i gastronomia. Tot i la dificultat del seu transport, van ser la base de la indústria frigorífica que va iniciar-se al segle XVI i desaparegué cap a finals del segle XIX.

Al terme municipal de Sant Pere de Vilamajor es van construir alguns pous de neu en el vessant nord-est dels turons de Pi Novell, d'en Cuc i del Samont. El pou més notable és el d'en Besa, situat entre els turons del Samont i del Suï, gairebé al límit del terme municipal; és un dels pous de major fondària del massís, i conserva encara part de la paret de pedra seca.



Pou de glaç d'en Cuc
(1234m)










Pou de glaç d'en Besa (1125m)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada