divendres, 30 de gener del 2009
Precisant el projecte...
Espero que us vagi a tots molt bé, segur que si.
A esperes de fer una reunió el dimarts amb el tècnic de cultura, us comento que el meu projecte basat en donar a conèixer i potenciar el recinte del Poble Vell és destinat quasi exclusivament en la ja existosa Fira Medieval. L'espai que hi dedicarem per incloure tot el tema de la sal consta d'un túnel, d'una placeta i de tot el carrer que continua de la placeta fins a baix.
El que volem representar és el procés que seguia la sal a l'època medieval un cop era extreta de la mina, així com la l'explotació del mineral (representació d'una antiga mina de sal), com el transport del mineral (del túnel fins al final de la placeta), el tractament del mineral (es portarà el mineral fins a un molí de sal), i finalment també inclourem la comercialització de la sal (paradetes i demostracions dels diferents usos de la sal a l'epoca medieval).
També s'esta pensant de posar un projector on vagin sortint diferents fotos del procés (si pot ser un abans i un després), així la gent pugui entrendre que és el que està veient sense la necessitat de que un guia els hi expliqui.
Per una altra banda, pel que fa al tema de millorar les senyalitzacions respecte el Poble Vell, és una acció que hem de fer conjuntament amb el tècnic de cultura i que encara no ens hi hem posat per motius de feina.
Doncs, un altre dia ja faré fotos de l'espai que hi dedicarem per la sal a la Fira medieval.
Que vagi molt bé a tothom!
Sara
dimarts, 27 de gener del 2009
XXII CAU DE BRUIXES

Si teniu ganes de passar un dia misteriós i ple de màgia us convido a participar-hi!!!!!!
Anna Padrós – TASC Osona Sud
divendres, 23 de gener del 2009
El naixement d'un grup consolidat
Bé, ara el grup dels TASC s'està consolidant i a través d'aquesta xarxa interactiva i de les tutories presencials, ja no som éssers individuals: la Maite, la Marisol, la Marga, la Susana, la Rosa, el Guillem, l'Aina, l'Elena, l'Eudald, l'Anna.P, la Foix, la Roser, l'Elisabeth, la Beth, la Sara, L'Anna.B, la Vero... sinó que som el GRUP TASC 2008-09, un grup potent amb ganes de treballar i de tirar endavant els nostres projectes. Ja no fem un pas en fals ni individualment, sinó que som un sol grup i que tots estem al servei dels altres pel que calgui.
Recordo que el Guillem ens va dir que "els contactes que anem fent seràn els nostres companys de viatge"...
En fi, com deia Dartañán ¡"uno para todos y todos para uno"!
Ànims després de la supervisió dels projectes & remember: YES, WE CAN!!
dijous, 22 de gener del 2009
FESTA MAJOR D'HIVERN DE SANT POL DE MAR

La Beth i jo des de la Vallalta voldriem fer una miqueta de competència a la Verònica d'Òdena i us convidem a tots a la Festa Major d'hivern de St. Pol de Mar.
La Festa comença dema a les 21 h amb el Tradicional Concert de Nadal amb la Cobla "La Flama de Farners".
Dissabte tenim cantada de Corals, processó de l'any Jubileu (en ocasió del bimil.lenari del naixement de l'apòstol Sant Pau, s'han volgut afegir alguns actes especials dedicats al sant), missa extraordinària de l'any Paulí, sopar popular (10 euros!!! hi han inscrites unes 160 persones) i acabarem el dia amb ball amb la Salseta del Poble Sec, l'entrada és gratuïta.
Diumenge durant tot el dia us podeu passejar per la fira de St Pau, missa solemne en honor al sant, cercavila de Gegants i, per aquells que tingueu petits a casa, espectacle infantil "Xumet i Xinxeta" i, per acabar, Cicle de Concert de les Volades Santpolenques amb l'Orquestra Cambra de Granollers.
El diumenge següent, 1 de Febrer, es celebra la XXV Marxa de St Pau i el VIII mercat del col.leccionista.
Per a més informació sempre podeu anar a la web de Sant Pol: www.santpol.org tambè hi podeu trobar informació del poble i reportatges fotogràfics que us poden donar una idea del què es fa a la nostra vila.
Si us decidiu ens veiem per allà, nosaltres dues hi serem segur!
Fins aviat
Beth i Núria
TASCS La Vallalta
dimarts, 20 de gener del 2009
Del Pla de la Calma al Turó de la Cova
El Samont
Al llarg del recorregut també vam poder veure dos dels pous de glaç que encara avuí es conserven. Els pous de glaç són cavitats soterrades on els antics conservaven la neu o el gel a fi d'utilitzar-nes les propietats refrigerants en èpoques de calor. S'usaven en la conservació d'aliments, en medicina i gastronomia. Tot i la dificultat del seu transport, van ser la base de la indústria frigorífica que va iniciar-se al segle XVI i desaparegué cap a finals del segle XIX.
Al terme municipal de Sant Pere de Vilamajor es van construir alguns pous de neu en el vessant nord-est dels turons de Pi Novell, d'en Cuc i del Samont. El pou més notable és el d'en Besa, situat entre els turons del Samont i del Suï, gairebé al límit del terme municipal; és un dels pous de major fondària del massís, i conserva encara part de la paret de pedra seca.
Pou de glaç d'en Cuc
(1234m)
dilluns, 12 de gener del 2009
FIRA SANT SEBASTIÀ_25 de gener 2009
divendres, 9 de gener del 2009
Itinerais i rutes culturals: algunes pincellades
Els itineraris i rutes culturals, agrupen paratges, monuments, museus i, en general, recursos del patrimoni cultural amb un denominador comú (temàtic, territorial,...). Per fer-ne el disseny, pot aprofitar-se la celebració d’una efemèride, o bé seguir criteris temàtics ( ja siguin artístics, històrics, culturals, etnogràfics com geogràfics).
Però, en ocasions, aquests traçats s’utilitzen sense cap mena de rigor i, acaben per ser merament un mitjà per a la venda de paquets turístics; rutes que responen a interessos, necessitats i expectatives dels qui gestionen l’oferta. La falta d’infrastructura i els problemes de caràcter operatiu per haver dissenyat una ruta sense tenir en compte els possibles problemes d’accés d’elements patrimonials (ni que si sigui només en determinades èpoques), són qüestions de vegades menystingudes.
L’accessibilitat física, el context en el que s’insereixen, els recursos, l’interès i l’aportació que impliquin pel patrimoni, són eixos importants a tenir en compte per elaborar-ne el disseny.
Per altra banda, cal evitar pensar en traçats massa llargs; és convenient elaborar rutes que puguin segmentar-se en itineraris alternatius i complementaris, amb entitat suficient com per que es puguin realitzar els recorreguts de forma variable i, sense que això impliqui una competència entre enclavaments traçats a la ruta.
Revista PH (Boletín del Instituto Andaluz del Patrimonio Histórico)
Núm. 60, novembre 2006
Pàg. 20 - 150
dimecres, 7 de gener del 2009
Material per dissenyar una exposició

La localització esta molt ben pensada: l’edifici dels vestidors dels miners, de la companyia Carbones Pedraforca S.A.
D’aquesta manera, a part de mostrar amb plafons l’historia de les mines, també es vol mostrar d’una manera molt visual com entraven i sortien de treballar els miners; com eren les dutxes, els vestidors, les màquines i taulell de fitxar,...
Però el que fa falta per explicar l’historia, a part d’una documentació acurada, són fotografies i documents que ens portin d’una manera més realista al passat.
Per això estem posant en marxa una recollida de material antic en el municipi de Saldes. Segur que molta gent encara guarda fotografies de familiars que treballaven a les mines, o d’altres fotografies que mostraven com era el poble en aquesta època de creixement econòmic i poblacional, sobretot com eren els carrers, plens de gent i establiments de tot tipus; bars, botiga de queviures, lampisteria, dispensari mèdic, caserna de la guàrdia civil, ... i també altre material que pot ser d’interès com revistes, cartells d’actes, paper moneda de la guerra civil, o contractes d’arrendament de masies (les quals varen poder subsistir gràcies a la vinguda d’immigrants espanyols que s’allotjaven en aquestes).
Esperem que el municipi participi en aquesta recollida, organitzada per l’ajuntament de Saldes, i amb el suport de l’arxiu comarcal del Berguedà, el qual garanteix la còpia i el retorn del material en préstec, i amb la col·laboració de la diputació de Barcelona.
Igualment, s’accepten propostes.

Des del Consorci del Lluçanès, el meu objectiu és potenciar i divulgar la cultura del Lluçanès a través de la Festa de la Transhumància. Aquesta es farà cada any en un municipi diferent del territori i aquest 2009 es realitzarà a Alpens fent-ho coincidir amb la Fira de Maig.
Per tant, la meva tasca serà organitzar tot allò relacionat amb la festa; des de la creació de tallers, àpats populars, etc. fins a caminades pels camins ramaders.
De moment, juntament amb el tècnic de cultura, hem començat a pensar possibles tallers a realitzar, qui els podria fer, etc. També tinc previst ja per la setmana vinent marcar un camí ramader i així, a curt termini, tenir senyalitzats dos dels quatre camins ramaders que passen pel Lluçanès.
Aina -Consorci del Lluçanès-